Home Συχνές Ερωτήσεις
GreekEnglish (United Kingdom)
Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2023
 
 

Συχνές ερωτήσεις

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Ιερά Οδός 75,  Τ.Κ. 118-55
Βοτανικός
Αθήνα

Χάρτης

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 210-529 4275

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστότοπος: http://library.aua.gr

Πώς
μπορώ να έρθω στη Βιβλιοθήκη και με ποια μέσα μαζικής μεταφοράς;

Μετρό:

Γραμμή 3 Στάσεις "Κεραμεικός" ή "Ελαιώνας". Από εκεί περνάνε λεωφορεία από και προς το Κέντρο της Αθήνας και κάνουν στάση στο Γ.Π.Α.

Λεωφορεία:

Περιοχή

Λεωφορεία

Στάση

  Σύνταγμα

 025 (ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ), 026 (ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ)

  Σπύρου Πάτση

  Ιπποκράτους

 813 (ΑΒΕΡΩΦ-ΠΡΟΥΣΣΗΣ)

  Σπύρου Πάτση

 Ομόνοια-Μενάνδρου  856 (ΔΑΦΝΗ-ΥΜΗΤΤΟΣ-ΑΙΓΑΛΕΩ)  Γεωπονική
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης;

Η Βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.μ.Ε.Α.);

Ναι. Στη βιβλιοθήκη υπάρχει είσοδος με μπάρα για τα άτομα με αμαξίδια και ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα στον κύριο χώρο της. Τα άτομα που έχουν προβλήματα ή απώλεια όρασης μπορούν να εξυπηρετηθούν από έναν ειδικό σταθμό εργασίας που βρίσκεται δίπλα στο γραφείο δανεισμού. Ο εξοπλισμός του αποτελείται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια ηλεκτρονική πινακίδα Braille, έναν εκτυπωτή Braille με καμπίνα μείωσης θορύβου, αναγνώστη και μεγενθυντή οθόνης σε συνδυασμό με έναν ευέλικτο μετατροπέα χρώματος.
Tο προσωπικό της Βιβλιοθήκης βέβαια, είναι πάντα πρόθυμο να διευκολύνει και να βοηθήσει τις υπόλοιπες ομάδες των ατόμων με ειδικές ανάγκες εξισορροπώντας -όπου αυτό είναι δυνατό- την έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού.

Ποια αντικείμενα δεν επιτρέπονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης;

Στον κύριο χώρο της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας τσάντες και κινητά τηλέφωνα. Θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στα ερμάρια που βρίσκονται στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, αφού πρώτα προμηθευτείτε ένα κλειδί από το γραφείο δανεισμού. Σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπονται οι καφέδες, τα αναψυκτικά, το φαγητό και το κάπνισμα.

Για να χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης πρέπει να είμαι μέλος;

Όχι. Δεν χρειάζεται να είστε μέλος για να μελετήσετε, να χρησιμοποιήσετε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο χώρο της Βιβλιοθήκης και να φωτοτυπήσετε. Δεν μπορείτε όμως να δανειστείτε υλικό.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος της Βιβλιοθήκης;

Βασική προϋπόθεση για να γίνετε μέλος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης είναι να είστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γ.Π.Α. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να εκδοθεί κάρτα μέλους στο όνομα τους, συμπληρώνουν την έντυπη αίτηση και την καταθέτουν μαζί με μία πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας στο τμήμα δανεισμού.

Τι περιλαμβάνει η συλλογή της Βιβλιοθήκης;

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης καλύπτει μεγάλο εύρος πληροφοριών σχετικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιολογία, τη γεωπονική βιοτεχνολογία, την τεχνολογία τροφίμων, την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, την αξιοποίηση φυσικών πόρων, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική τοπίου και τις θετικές επιστήμες (χημεία, φυσική, μαθηματικά, μετεωρολογία, πληροφορική και γεωλογία).

Η συλλογή της περιλαμβάνει το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί, κλαδικές μελέτες), τα διδασκόμενα βιβλία, τα επιστημονικά βιβλία, τα επιστημονικά περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες που εκπονήθηκαν στο Γ.Π.Α., τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, το οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROM' s, VHS, DVD' s, Slides), τις στατιστικές εκδόσεις και τους χάρτες (έντυποι και ψηφιακοί).

Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει άλλο μη επιστημονικό υλικό?

Όχι. Στη συλλογή της δεν περιλαμβάνονται λογοτεχνικά ή ιστορικά βιβλία, βιογραφίες και άλλα μη συναφή με την Γεωπονική επιστήμη.

Yπάρχει υπηρεσία εκπαίδευσης χρηστών της Βιβλιοθήκης;

Ναι. Η Βιβλιοθήκη οργανώνει σεμινάρια για την εκπαίδευση των χρηστών της. Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται είναι τα εξής:

  • Εκπαίδευση στη χρήση του Αυτοματοποιημένου Καταλόγου Ανοιχτής Πρόσβασης Aleph (OPAC)
  • Εκπαίδευση στη χρήση των ηλεκτρονικών περιοδικών
  • Εκπαίδευση στη χρήση των βάσεων δεδομένων
  • Εκπαίδευση στη χρήση της Θεματικής Πύλης Γεωπονικών Επιστημών AGIS

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία εκπαίδευσης και υποστήριξης χρηστών.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δέσποινα Ξανθοπούλου
Τηλ.: 210-5294273
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Πώς μπορώ να αναζητήσω και να εντοπίσω το υλικό που μ' ενδιαφέρει στη συλλογή της Βιβλιοθήκης;

Όλη η συλλογή της Βιβλιοθήκης μπορεί να αναζητηθεί στον Αυτοματοποιημένο Κατάλογο Δημόσιας Πρόσβασης (WEB OPAC). Αφού θέσετε τους κατάλληλους όρους-κλειδιά στη φόρμα αναζήτησης του ηλεκτρονικού καταλόγου, θα λάβετε μία λίστα αποτελεσμάτων.
Στη λίστα των αποτελεσμάτων θα εντοπίσετε και το ταξιθετικό σύμβολο του κάθε τεκμηρίου, το οποίο δείχνει τη θέση του βιβλίου στο ράφι. Το αλφαριθμητικό αυτό σύμβολο αυτό αποτελείται από έναν ταξινομικό αριθμό -που δηλώνει μια  συγκεκριμένη  επιστημονική περιοχή-  και τρία γράμματα -που δηλώνουν τα αρχικά του επιθέτου του συγγραφέα ή του τίτλου- κατά περίπτωση. Στην ίδια λίστα αποτελεσμάτων φαίνεται και αν το βιβλίο είναι δανεισμένο.

Όταν ένα βιβλίο που με ενδιαφέρει φαίνεται να είναι δανεισμένο σε άλλο χρήστη (status: on loan), μπορώ να κάνω κράτηση;

Ναι. Με την προϋπόθεση ότι ανήκετε στην ακαδημαΙκή κοινότητα και έχετε κάρτα μέλους βιβλιοθήκης, μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση κράτησης βιβλίου προκειμένου να έρθει στην κατοχή σας αμέσως μόλις αυτό επιστραφεί. Το τεκμήριο δεσμεύεται για 4 ημέρες από την ημέρα επιστροφής του και εφόσον δεν ζητηθεί από εσάς που κάνατε την κράτηση, ταξιθετείται στη συλλογή και είναι διαθέσιμο για όλους τους χρήστες.


Ένα βιβλίο που ψάχνω δεν υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του Γ.Π.Α. Μπορώ να μάθω ποια άλλη Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα μπορεί να το έχει στη συλλογή της;

Ναι. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί δικτυακοί ιστοτόποι προκείμενου να αναζητήσετε τεκμήρια σε περισσότερους από έναν καταλόγους βιβλιοθηκών ταυτόχρονα και μέσω ενός περιβάλλοντος διεπαφής. Βασικός άξονας κατά το σχεδιασμό και την υλοποίησή αυτών των ιστοτόπων ήταν να αποτελέσουν ένα ομοιογενές περιβάλλον για την αναζήτηση και ανάκτηση βιβλιογραφικών πληροφοριών από βάσεις δεδομένων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων.

Συλλογικός Κατάλογος Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο ΣΚ του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) περιλαμβάνει το υλικό όλων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Δράσης Βιβλιοθηκών (ΕΠΕΑΕΚ).


Ζέφυρος

Ο Ζέφυρος είναι μια πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Ο Ζέφυρος δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Τεχνολογιών και Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Αργώ

Η Αργώ είναι ένα περιβάλλον ανοικτής πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφόρησης που διατίθενται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με δυνατότητες αναζήτησης για αρχάριους και έμπειρους χρήστες. Η Αργώ αναπτύχθηκε και εξελίσσεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).


Ένα περιοδικό που με ενδιαφέρει δεν υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του Γ.Π.Α. Μπορώ να μάθω ποια άλλη Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα μπορεί να το έχει στη συλλογή της;

Ναι. Μέσα από τους δικτυακούς τόπους των συλλογικών καταλόγων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών (βλ. προηγούμενη ερώτηση) μπορείτε να αναζητήσετε και τίτλους περιοδικών. Ο πλέον ολοκληρωμένος συλλογικός κατάλογος περιοδικών συντάσσεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και είναι προσβάσιμος μέσω της Αργούς.


Μπορώ να έχω πρόσβαση στη συλλογή των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στο Γ.Π.Α.;

Ναι. Οι διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες όμως δεν δανείζονται. Η συλλογή αυτή είναι ανοικτή στο κοινό για μελέτη μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Αρκετές διατριβές είναι καταλογογραφημένες και μπορούν να εντοπιστούν από τη φόρμα αναζήτησης του καταλόγου της βιβλιοθήκης (OPAC). Λειτουργεί όμως και ξεχωριστός ηλεκτρονικός κατάλογος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης όπου οι διατριβές κατατάσσονται αλφαβητικά κατά συγγραφέα.
Επιπλέον, από το 2010 έχει μπει σε εφαρμογή η υποχρεωτική κατάθεση των διατριβών σε ηλεκτρονική μορφή όπου προβάλεται το πλήρες κείμενο αυτών μέσα από το ψηφιακό αποθετήριο του Ιδρύματος DSpace.


Ψάχνω πληροφορίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και δεν καταφέρνω να εντοπίσω αυτό που με ενδιαφέρει. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης βρίσκεται το γραφείο δανεισμού όπου μπορείτε να υποβάλετε όλα τα ερωτήματά σας.
Επιπλέον, λειτουργεί η υπηρεσία Πληροφόρησης και Κατεύθυνσης Χρηστών (Online Reference Desk) η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει το χρήστη στον εντοπισμό του υλικού που τον ενδιαφέρει χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική του παρουσία στη Βιβλιοθήκη. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει το ερώτημά του εφόσον συμπληρώσει τη σχετική φόρμα ερωτήσεων ή να το αποστείλει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Οι ερωτήσεις πρέπει να αφορούν αποκλειστικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά θέματα της Γεωπονικής επιστήμης και των συναφών γνωστικών αντικειμένων της.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία πληροφόρησης και κατεύθυνσης χρηστών.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μαρία Κανινή
Τηλ.: 210-5294277
E-mail: m Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δεν έχω κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης. Μπορώ να δανειστώ βιβλία;

Όχι, δεν μπορείτε να δανειστείτε βιβλία ή οποιοδήποτε άλλο υλικό από τη Βιβλιοθήκη. Μπορείτε μόνο να μελετήσετε και να φωτοτυπήσετε μέρος αυτών.


Δανείζονται όλοι οι τύποι υλικού της Βιβλιοθήκης;

Όχι. Από το υλικό της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης δεν δανείζεται το πληροφορικό υλικό, τα περιοδικά, οι διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές μελέτες, οι στατιστικές εκδόσεις, οι μελέτες της εταιρίας ICAP, τα τεκμήρια σε κατάσταση κράτησης (reserved) και το υλικό αρχειακής και ιστορικής σημασίας που βρίσκεται στις βιτρίνες της βιβλιοθήκης.


Πόσα βιβλία έχω δικαίωμα να δανειστώ και για πόσο διάστημα; Το υπόλοιπο υλικό της για πόσο διάστημα δανείζεται;

Υπάρχει μία διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος του υλικού. Σε δεύτερο επίπεδο, η περίοδος δανεισμού διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του χρήστη. Συνεπώς η περίοδος δανεισμού ανάλογα με την κατηγορία του χρήστη και το είδος του υλικού διαμορφώνεται ως εξής:

Κατηγορία χρηστών

Τύπος υλικού

Αριθμός τεκμηρίων

Περίοδος δανεισμού

Προπτυχιακοί φοιτητές

Βιβλία

έως 5

10 ημέρες

ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Μεταπτυχιακοί,
Διοικητικό προσωπικό

Βιβλία

έως 10

20 ημέρες

Επισκέπτες, Συνεργάτες

Βιβλία έως 3 10 ημέρες

Όλοι οι χρήστες

Οπτικοακουστικό υλικό Χάρτες

έως 2

3 ημέρες


Χρειάζομαι τα βιβλία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορώ να ανανεώσω το αρχικό διάστημα δανεισμού;

Ναι. Όλοι οι χρήστες της Βιβλιοθήκης έχουν δικαίωμα ανανέωσης του χρόνου δανεισμού των τεκμηρίων δύο φορές, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ζητηθεί από άλλο χρήστη. Προκειμένου να γίνει η ανανέωση, οφείλετε να επιστρέψετε τα τεκμήρια στη Βιβλιοθήκη πριν ή την ημέρα της επιστροφής τους. Μετά τη δεύτερη ανανέωση δεν μπορείτε να δανειστείτε το ίδιο υλικό πριν περάσουν 3 ημέρες.


Τι ισχύει για την εκπρόθεσμη επιστροφή τεκμηρίου;

Εάν επιστρέψετε ένα τεκμήριο εκπρόθεσμα βαρύνεστε με πρόστιμο. Το αντίτιμο το οποίο καλείστε να πληρώσετε είναι:

Κατηγορία χρηστών

Πρόστιμο

Προπτυχιακοί φοιτητές

0,40 € / ημέρα

ανά τεκμήριο

ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ,    Μεταπτυχιακοί,

Διοικητικό προσωπικό

0,70 € / ημέρα

ανά τεκμήριο

Τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που χάσω το υλικό που έχω δανειστεί;

Στην περίπτωση που χάσατε το υλικό που δανειστήκατε το επιστρέψετε σε κακή κατάσταση, οφείλετε να το αντικαταστήσει μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν δεν υπάρχει στο εμπόριο, οφείλετε να καταβάλετε το αντίτιμο της αξίας του κατά προσέγγιση.


Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που χάσω την κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης;

Σε περίπτωση απώλειας της κάρτας βιβλιοθήκης οφείλετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο δανεισμού για να δηλώσετε την απώλεια και να προσκομίσετε μία νέα φωτογραφία. Η αντικατάστασή της χρεώνεται με 4,40 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία δανεισμού τεκμηρίων.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δέσποινα Ξανθοπούλου
Tηλ.: 210-5294273
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Σε περίπτωση που η Βιβλιοθήκη δεν έχει στη συλλογή της το βιβλίο που με ενδιαφέρει, μπορώ να το δανειστώ από άλλη βιβλιοθήκη εφόσον το εντόπισα στον κατάλογό της;

Ναι. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Γ.Π.Α.  παρέχει τη δυνατότητα διαδανεισμού βιβλίων από και προς άλλες βιβλιοθήκες του εσωτερικού μέσω Συστήματος Διαδανεισμού Βιβλίων "Ίρις" του Σ.Κ.Ε.Α.Β. Η παραλαβή και επιστροφή των τεκμηρίων εκτελείται μέσω courrier και το κόστος επιβαρύνει τον χρήστη. Αίτηση για διαδανεισμό βιβλίων από άλλες βιβλιοθήκες μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης ή να προμηθευτείτε την έντυπη φόρμα από το γραφείο δανεισμού.

Σε περίπτωση που η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει το άρθρο που με ενδιαφέρει, μπορώ να το παραγγείλω από κάπου αλλού;

Η Βιβλιοθήκη διεκπεραιώνει παραγγελίες άρθρων περιοδικών από και προς άλλες βιβλιοθήκες του εσωτερικού και του εξωτερικού μέσω του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ) με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Αίτηση για παραγγελία άρθρων μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης ή να προμηθευτείτε την έντυπη φόρμα από το γραφείο δανεισμού.

Η υπηρεσία παραγγελίας άρθρων από άλλες βιβλιοθήκες είναι δωρεάν;

Όχι, δεν είναι δωρεάν. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων και το μέσο αποστολής. Για παραγγελίες άρθρων περιοδικών από τις βιβλιοθήκες του εσωτερικού το κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
 

Μέσο αποστολής

Αριθμός σελίδων

Κόστος

  Ταχυδρομείο

  Email

 1-20

 21-50

 51-100

 101-150

 151-200

 200 και άνω

 2 €

 3 €

 5 €

 8 €

 10 €

 15 €

  Fax

 1-4

 5-10

 11-20

 2,65 €

 3,80 €

 5,45 €

Για παραγγελίες άρθρων περιοδικών από τις βιβλιοθήκες του εξωτερικού το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 13 και 17 € ανά άρθρο.

Πόσο διάστημα μεσολαβεί συνήθως από την ημερομηνία παραγγελίας έως την ημερομηνία παραλαβής ενός άρθρου;

Ο χρόνος εκτέλεσης της παραγγελίας ποικίλει ανάμεσα σε 1 ημέρα έως 2 εβδομάδες ανάλογα με το μέσο αποστολής που θα επιλεγεί (ταχυδρομείο, e-mail, fax) αλλά και τον φορέα στον οποίο θα εντοπιστεί το άρθρο (πρώτη επιλογή, δεύτερη, κ.ο.κ., εντός/εκτός Αττικής).

Για παραγγελίες άρθρων περιοδικών από τη British Library ο χρόνος εξυπηρέτησης κυμαίνεται από 10 έως 12 εργάσιμες ημέρες ενώ για παραγγελίες άρθρων από τη Wageningen UR Library θα χρειαστεί να περιμένετε από 3 έως 12 εργάσιμες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία διαδανεισμού βιβλίων και παραγγελίας άρθρων.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Στέλλα Παπουλίδου
Τηλ.: 210-5294276
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τι είναι οι Βάσεις Δεδομένων και σε τι μπορούν να μου χρησιμεύσουν;

Οι Βάσεις Δεδομένων είναι συλλογές από συστηματικά οργανωμένες πληροφορίες (μια εγκυκλοπαίδεια ή ένας κατάλογος εταιρειών είναι βάσεις δεδομένων). Στο χώρο των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης όμως, εννοούμε τις ηλεκτρονικά αποθηκευμένες και συστηματικά οργανωμένες πληροφορίες που ανά πάσα στιγμή αναζητούνται και ανακτώνται από τους χρήστες. Πέρα από την εγγενή τους ικανότητα να αποθηκεύουν, να συνδυάζουν και να συνδέουν δεδομένα, οι βάσεις αυτές παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα της γρήγορης άντλησης των πληροφοριών που χρειάζονται.
Όλες οι Βάσεις Δεδομένων διαθέτουν φόρμα απλής και σύνθετης αναζήτησης, όπου εισάγοντας λέξεις κλειδιά μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που σας χρειάζονται. Είναι σημαντικά ηλεκτρονικά εργαλεία και απαραίτητα για να βρείτε βιβλιογραφία και να ξεκινήσετε την εργασία ή την έρευνά σας.

Ποιες θεματικές περιοχές καλύπτουν οι προσφερόμενες Βάσεις Δεδομένων;

Η Βιβλιοθήκη προσφέρει πρόσβαση σε ένα σημαντικό αριθμό Βάσεων Δεδομένων. Η συλλογή της, η οποία έχει διευρυνθεί λόγω της συνεργασίας της με άλλες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες αλλά και της συμμετοχής της στην κοινοπραξία των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), περιλαμβάνει Βάσεις Δεδομένων βιβλιογραφικές (σε επίπεδο περιληψης ή πλήρους κειμένου), στατιστικών στοιχείων και άλλων τύπων. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Γεωπονικής Επιστήμης, καθώς και άλλων επιστημών όπως η μηχανική, τα μαθηματικά, η ιατρική, το μάρκετινγκ και η διοίκηση επιχειρήσεων.

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων;

Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης θα βρείτε το menu όλων των συλλογών. Οι Βάσεις Δεδομένων παρουσιάζονται σε αλφαβητική διάταξη, περιγράφονται με συντομία οι θεματικές περιοχές τους και συνοδεύονται από τους οδηγούς χρήσης τους.  Είναι προσβάσιμες μέσω του παγκόσμιου ιστού και από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή εντός του Πανεπιστημίου. Μερικές προσφέρονται ελεύθερα για το ευρύ κοινό και άλλες με ελεγχόμενη πρόσβαση (μόνο για τους χρήστες του δικτύου του Γ.Π.Α.)
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία διαθέτει στο αναγνωστικό κοινό υπολογιστές και ασύρματο δίκτυο που καλύπτει όλους τους χώρους της. Οι χρήστες που διαθέτουν φορητό υπολογιστή και ασύρματη κάρτα δικτύου μπορούν να συνδεθούν με το ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης. Για λόγους ασφαλείας και ελέγχου της πρόσβασης απαιτείται για τη σύνδεση ένας κωδικός ο οποίος δίνεται από το γραφείο δανεισμού.

Είναι δυνατή η πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων της Βιβλιοθήκης από το σπίτι μου;

Πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων από το σπίτι παρέχεται μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι σε εξωτερικούς χρήστες και επισκέπτες. Η πρόσβαση δίνεται από την υπηρεσία ασφαλούς πρόσβασης μέσω εικονικού δικτύου (VPN) και απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν Internet μέσω της δράσης Δίοδος δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για VPN.

 

Τι είναι τα ηλεκτρονικά περιοδικά και σε τι μπορούν να μου χρησιμεύσουν;

Τα επιστημονικά περιοδικά σήμερα εκδίδονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Διαθέτουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες αλλά διαφέρουν στον τρόπο παρουσίασης  των περιεχομένων τους και στον τρόπο προσέγγισης  του αναγνωστικού κοινού. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό προβάλλει μέσα από τον παγκόσμιο ιστό το εξώφυλλο, τον πίνακα περιεχομένων, τα άρθρα, τα ευρετήρια συγγραφέων και θεμάτων και εξασφαλιίζει στον χρήστη το πλεονέκτημα να λάβει την πληροφορία που χρειάζεται από απομακρυσμένη περιοχή χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία όπως συμβαίνει με το έντυπο περιοδικό. Τα ηλεκτρονικά περιοδικά απαιτούν κόστος συνδρομής αλλά υπάρχουν και περιοδικά ελεύθερης πρόσβασης (OPEN ACCESS). Οι μορφές στις οποίες μπορούμε να "διαβάσουμε" τα άρθρα είναι HTML ή PDF.
Τα ηλεκτρονικά περιοδικά διαθέτουν φόρμα απλής και σύνθετης αναζήτησης, όπου εισάγοντας λέξεις κλειδιά μπορείτε να βρείτε τα άρθρα που σας χρειάζονται από ένα συγκεκριμένο περιοδικό.  Μπορείτε επίσης να "κατεβάσετε" ένα άρθρο όταν σας είναι γνωστά τα στοιχεία του (τίτλος περιοδικού, έτος, τόμος, τεύχος και σελίδες).

Ποιες θεματικές περιοχές καλύπτουν τα προσφερόμενα ηλεκτρονικά περιοδικά;

Τα περισσότερα ξενόγλωσσα περιοδικά της συλλογής διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή πλήρους κειμένου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών διατίθεται από το Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link). Σήμερα η Βιβλιοθήκη έχει στον κατάλογό της 400 περίπου τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών. Οι τίτλοι αυτοί καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Πανεπιστημίου όπως: γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, γαλακτοκομία, τεχνολογία τροφίμων, οινολογία, γεωργική και πολιτική οικονομία, οικολογία, φυσική, χημεία, μαθηματικά, πληροφορική, γεωλογία, βιολογία, βιοτεχνολογία, μικροβιολογία, φυτοπαθολογία κ.ά.

Τα ελληνικά περιοδικά διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή;

Ένας μικρός αριθμός τίτλων ελληνικών περιοδικών διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή πλήρους κειμένου. Τα περισσότερα ελληνικά περιοδικά διαθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή μόνο τα περιεχόμενα, τις περιλήψεις τους αλλά και κάποια ειδικά άρθρα και αφιερώματα. Τα τελευταία χρόνια όμως γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους για την έκδοση των τίτλων και σε ηλεκτρονική μορφή.

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά;

Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης θα βρείτε το menu όλων των συλλογών. Στους ηλεκτρονικούς αλφαβητικούς καταλόγους των περιοδικών (ξενόγλωσσων και ελληνικών) παρουσιάζονται σε αλφαβητική διάταξη όλοι οι τίτλοι και δίνονται πληροφορίες σε καθέναν ξεχωριστά για τα έτη κάλυψης της έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. Τα ηλεκτρονικά περιοδικά είναι προσβάσιμα μέσω του παγκόσμιου ιστού και από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή εντός του Πανεπιστημίου.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία διαθέτει στο αναγνωστικό κοινό υπολογιστές και ασύρματο δίκτυο που καλύπτει όλους τους χώρους της. Οι χρήστες που διαθέτουν φορητό υπολογιστή και ασύρματη κάρτα δικτύου μπορούν να συνδεθούν με το ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης. Για λόγους ασφαλείας και ελέγχου της πρόσβασης απαιτείται για τη σύνδεση ένας κωδικός ο οποίος δίνεται από το γραφείο δανεισμού.

Είναι δυνατή η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά της Βιβλιοθήκης από το σπίτι μου;

Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά από το σπίτι παρέχεται μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι σε εξωτερικούς χρήστες και επισκέπτες. Η πρόσβαση δίνεται από την υπηρεσία ασφαλούς πρόσβασης μέσω εικονικού δικτύου (VPN) και απαιτείται η υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν Internet μέσω της δράσης Δίοδος δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για VPN.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και σε τι μπορούν να μου χρησιμεύσουν;

Αρκετά επιστημονικά βιβλία εκδίδονται σήμερα και σε ηλεκτρονική μορφή. Διαθέτουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες αλλά διαφέρουν στον τρόπο παρουσίασης  των περιεχομένων τους και στον τρόπο προσέγγισης  του αναγνωστικού κοινού. Το ηλεκτρονικό βιβλίο προβάλλει μέσα από το Διαδίκτυο το εξώφυλλο, τον πίνακα περιεχομένων, τα κεφάλαια, τα ευρετήρια συγγραφέων και θεμάτων και εξασφαλιίζει στον χρήστη το πλεονέκτημα να λάβει την πληροφορία που χρειάζεται από απομακρυσμένη περιοχή χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία όπως συμβαίνει με την έντυπη μορφή του βιβλίου.  Οι μορφές στις οποίες μπορούμε να "διαβάσουμε" τα κεφάλαια των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι HTML ή PDF.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία -όπως ακριβώς τα ηλεκτρονικά περιοδικά- διαθέτουν φόρμα απλής και σύνθετης αναζήτησης, όπου εισάγοντας λέξεις κλειδιά μπορείτε να βρείτε τα κεφάλαια που σας χρειάζονται από ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Μπορείτε επίσης να "κατεβάσετε" το κεφάλαιο όταν σας είναι γνωστά τα στοιχεία του (τίτλος, συγγραφέας, τόμος και σελίδες).

Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στα ηλεκτρονικά βιβλία;

Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης θα βρείτε το menu όλων των συλλογών. Στον ηλεκτρονικό αλφαβητικό κατάλογο των e-books παρουσιάζονται σε αλφαβητική διάταξη όλοι οι τίτλοι των σειρών και όχι των τόμων ξεχωριστά. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι προσβάσιμα μέσω του παγκόσμιου ιστού και από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή εντός του Πανεπιστημίου.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία διαθέτει στο αναγνωστικό κοινό υπολογιστές και ασύρματο δίκτυο που καλύπτει όλους τους χώρους της. Οι χρήστες που διαθέτουν φορητό υπολογιστή και ασύρματη κάρτα δικτύου μπορούν να συνδεθούν με το ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης. Για λόγους ασφαλείας και ελέγχου της πρόσβασης απαιτείται για τη σύνδεση ένας κωδικός ο οποίος δίνεται από το γραφείο δανεισμού.

Είναι δυνατή η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά βιβλία από το σπίτι μου;

Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά από το σπίτι παρέχεται μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι σε εξωτερικούς χρήστες και επισκέπτες. Η πρόσβαση δίνεται από την υπηρεσία ασφαλούς πρόσβασης μέσω εικονικού δικτύου (VPN) και απαιτείται η υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν Internet μέσω της δράσης Δίοδος δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για VPN.

Χρειάζομαι υλικό (φωτογραφίες, slides κ.α) για μια παρουσίαση που θα κάνω σχετικά με τις αρρώστιες των κωνοφόρων δέντρων. Μπορείτε να με κατευθύνετε;

Ναι. Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης θα βρείτε το menu όλων των συλλογών. Μέσα από την επιλογή Οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζονται οι κατάλογοι του υλικού κατά κατηγορία. Το οπτικοακουστικό υλικό δανείζεται σε όλες τις κατηγορίες χρηστών του Ιδρύματος για μικρό χρονικό διάστημα έως τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Γ.Π.Α. διαθέτει επίσης και τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη χρήση του συγκεκριμένου υλικού (DVD player, ακουστικά, υπολογιστές, διαδραστικό πίνακα κ.λπ.).

Χρειάζομαι πληροφορίες για τη θερμοκρασία αέρα στην Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλία του έτους 2001, για την ετήσια παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα του έτους 2004 αλλά και τους ισολογισμούς κάποιων super market παλιότερων ετών. Μπορείτε να με κατευθύνετε;

Ναι. Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης θα βρείτε το menu όλων των συλλογών. Μέσα από την επιλογή Στατιστικές Εκδόσεις παρουσιάζονται οι τίτλοι των φορέων που εκδίδουν στατιστικά και οικονομικά στοιχεία σχετικά με τη γεωργία, κτηνοτροφία, κλιματολογία και άλλα συναφή θέματα με τη γεωπονική επιστήμη. Παράλληλα, φορείς όπως η ΕΣΥΕ και Eurostat δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις βάσεις δεδομένων τους για πιο σύνθετες αναζητήσεις.
Επίσης, μια σειρά κλαδικών μελετών της ICAP διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή αυστηρά και μόνο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Υπάρχει δυνατότητα χρήσης φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων στο χώρο της βιβλιοθήκης;

Ναι. Υπάρχουν δύο φωτοαντιγραφικά μηχανήματα διαθέσιμα στο κοινό. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορούν να αναπαράγουν φωτοτυπίες προσθέτοντας μονάδες στην προσωπική τους κάρτα μέλους. Οι εξωτερικοί χρήστες και επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν από το γραφείο δανεισμού τις κάρτες 50 φωτοτυπιών με κόστος 3 €.
Το πλήρες σύστημα των φωτοτοαντιγραφικών μηχανημάτων περιλαμβάνει:
  • έναν ειδικό κερματοδέκτη για αγορά και προσθήκη μονάδων στην κάρτα μέλους
  • τρεις ειδικούς καρτοδέκτες για αναπαραγωγή φωτοτυπιών

Την ευθύνη για την τήρηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν οι χρήστες.

Υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού στη Βιβλιοθήκη;

Ναι. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Γ.Π.Α. διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού (DVD player, ακουστικά, υπολογιστές, διαδραστικό πίνακα κ.λπ.).

Η Βιβλιοθήκη έχει υπολογιστές διαθέσιμους για το κοινό;

Στο χώρο της βιβλιοθήκης και στο αναγνωστήριο υπάρχουν εγκατεστημένοι υπολογιστές από τους οποίους παρέχεται πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό υλικό και τις υπηρεσίες της. Οι υπολογιστές προορίζονται αυστηρά για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Προσφέρεται η δυνατότητα εκτύπωσης στο χώρο της Βιβλιοθήκης;

Όχι. Είναι όμως στα άμεσα σχέδια να λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα με την κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης.

Υπάρχει ασύρματο δίκτυο ώστε να μπορώ να χρησιμοποιώ το φορητό υπολογιστή μου;

Ναι. Καλύπτει όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης και τον περιβάλλοντα χώρο (με ενδεικτική εμβέλεια στους εξωτερικούς χώρους έως και 20 μ.). Για τη σύνδεση στο διαδίκτυο, την πρώτη φορά, θα πρέπει να δηλώσετε τον Η/Υ (MAC Address ) σας στοΤμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικής Υποστήριξης της Βιβλιοθήκης από όπου θα σας δοθεί και ο κωδικός πρόσβασης.

Μπορώ να έχω πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό υλικό της βιβλιοθήκης (OPAC, Βάσεις Δεδομένων, Ηλεκτρονικά περιοδικά, Ηλεκτρονικά Βιβλία, Στατιστικές Μελέτες ICAP κ.α.) από το σπίτι μου;

Πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο (OPAC) της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Γ.Π.Α καθώς και στους επιμέρους αλφαβητικούς ηλεκτρονικούς καταλόγους έχουν όλοι, ανεξάρτητα από το σημείο που βρίσκονται. Στα περιεχόμενα όμως των Βάσεων Δεδομένων, στα άρθρα των Ηλεκτρονικών Περιοδικών, στα κεφάλαια των Ηλεκτρονικών Βιβλίων, στις Στατιστικές Μελέτες ICAP κ.α. η πρόσβαση από το σπίτι παρέχεται μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι σε εξωτερικούς χρήστες.
Η πρόσβαση για τα μέλη του Ιδρύματος δίνεται από την υπηρεσία ασφαλούς πρόσβασης μέσω εικονικού δικτύου (VPN) και απαιτείται η υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν Internet μέσω της δράσης Δίοδος δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για VPN.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία ασφαλούς πρόσβασης μέσω εικονικού δικτύου (VPN).

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μανώλης Χατζηγεωργιάδης
Τηλ.: 210-5294288
Email: mc at aua gr