Home Συχνές Ερωτήσεις
GreekEnglish (United Kingdom)
Πέμπτη, 25 Ιούλιος 2024
 
 

Συχνές ερωτήσεις

Διεύθυνση:

Ιερά Οδός 86
Τ.Κ. 104-47 Βοτανικός
Αθήνα

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Ιερά Οδός 75
Τ.Κ. 118-55 Βοτανικός
Αθήνα

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 210-529 4275
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Ιστότοπος: http://library.aua.gr

Χάρτης

Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθήκης


Πώς
μπορώ να έρθω στη Βιβλιοθήκη;

Μετρό:

Γραμμή 3 Στάσεις "Κεραμεικός" ή "Ελαιώνας". Από εκεί περνάνε λεωφορεία από και προς το Κέντρο της Αθήνας και κάνουν στάση στο Γ.Π.Α.

Λεωφορεία:

Περιοχή

Λεωφορεία

Στάση

  Σύνταγμα

 025 (ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ), 026 (ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ-ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ)

  Σπύρου Πάτση

  Ιπποκράτους

 813 (ΑΒΕΡΩΦ-ΠΡΟΥΣΣΗΣ)

  Σπύρου Πάτση

 Ομόνοια-Μενάνδρου  856 (ΔΑΦΝΗ-ΥΜΗΤΤΟΣ-ΑΙΓΑΛΕΩ)  Γεωπονική
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Είναι δυνατή η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία;

Στη βιβλιοθήκη υπάρχει είσοδος με μπάρα για τα άτομα με αμαξίδια και ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα στον κύριο χώρο της. Τα άτομα με απώλεια όρασης, μπορούν να εξυπηρετηθούν από έναν ειδικό σταθμό (δίπλα στο Γραφείο Δανεισμού). Υπάρχει και δεύτερος σταθμός εργασίας, ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες ατόμων με δυσκολία στη κίνηση ή σπαστικότητα. Για τα άτομα με προβλήματα ακοής, διατίθενται ελεύθερα λογισμικά που λειτουργούν σαν εργαλεία απομαγνητοφώνησης καταγράφοντας σε κείμενο word, διάφορα ηχητικά αρχεία π.χ. μαθήματα.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι πάντα πρόθυμο να διευκολύνει και να βοηθήσει τις υπόλοιπες ομάδες ατόμων με αναπηρία εξισορροπώντας -όπου αυτό είναι δυνατό- την έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού.
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 529 4268

Για να επισκεφθώ και να μελετήσω στη Βιβλιοθήκη, πρέπει είμαι μέλος;

Όχι, δεν χρειάζεται να είστε μέλος για να επισκεφθείτε, να αναζητήσετε υλικό, να μελετήσετε, να χρησιμοποιήσετε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον χώρο της Βιβλιοθήκης και να βγάλετε φωτοαντίγραφα. Δεν μπορείτε όμως να δανειστείτε υλικό, όπως μπορούν τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος της Βιβλιοθήκης;

Βασική προϋπόθεση για να γίνετε μέλος της Βιβλιοθήκης, είναι να είστε μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Οι ενδιαφερόμενοι (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικό προσωπικό) προκειμένου να έχουν δικαίωμα δανεισμού, συμπληρώνουν την «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» και την αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Για την εξοικείωση των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας με τις υπηρεσίες και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές της, η βιβλιοθήκη διοργανώνει σεμινάρια.

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή σεμιναρίων

Τι δεν επιτρέπεται στον χώρο της Βιβλιοθήκης;

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης δεν επιτρέπεται οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του υλικού της.  Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ροφημάτων, ποτών, φαγητού καθώς και το κάπνισμα. Τηρείται ησυχία και τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι σε αθόρυβη λειτουργία. Ωστόσο, για την ασφάλεια των προσωπικών σας αντικειμένων μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο δανεισμού, κλειδάκια για τα ειδικά ερμάρια που βρίσκονται στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Μπορώ να κάνω μία δωρεά επιστημονικών βιβλίων;

Ναι. Υποχρεωτικά θα πρέπει να καταγράψετε τους τίτλους των βιβλίων, τον πρώτο συγγραφέα, τη χρονολογία έκδοσης και τη γλώσσα συγγραφής και να αποστείλετε τη λίστα στη βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια θα λάβετε mail για το ποια τεκμήρια μπορεί να δεχτεί η βιβλιοθήκη στη συλλογή της.

 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 5294922
 

Τι περιλαμβάνει η συλλογή της Βιβλιοθήκης;

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης καλύπτει μεγάλο εύρος πληροφοριών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και τους τρόπους καλλιέργειας, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη βιοτεχνολογία, την τεχνολογία τροφίμων, τη γεωργική μηχανική και άλλα -συναφή με τη Γεωπονική επιστήμη- γνωστικά πεδία. Η συλλογή περιλαμβάνει το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί κλπ), τα διδασκόμενα βιβλία, τα επιστημονικά βιβλία, τα επιστημονικά περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν στο ΓΠΑ, τις βάσεις δεδομένων, το οπτικοακουστικό υλικό και άλλο βοηθητικό υλικό.

Από τον Ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης -ελεύθερα προσβάσιμος στο ευρύ κοινό- μπορείτε να εντοπίσετε τα τεκμήρια που σας ενδιαφέρουν.
 
Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει άλλο μη επιστημονικό υλικό;
 
Όχι. Στη συλλογή της δεν περιλαμβάνονται λογοτεχνικά ή ιστορικά βιβλία, βιογραφίες και άλλα μη συναφή με τη Γεωπονική επιστήμη.
 
Ποιες Βάσεις Δεδομένων διαθέτει η Βιβλιοθήκη;
 

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει τις παρακάτω βιβλιογραφικές πηγές πληροφόρησης με δυνατότητα αναζήτησης και ανάκτησης άρθρων πλήρους κειμένου.

 

WebofScience

Scopus                                                            

 
Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων;
 
Πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων παρέχεται μόνο στα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ΓΠΑ και όχι σε εξωτερικούς χρήστες και επισκέπτες. Ωστόσο, από τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης τα laptop και τα κινητά σας, η πρόσβαση είναι εφικτή σε όλους τους χώρους της.
 
Είναι δυνατή η πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων από το σπίτι μου;
 
Ναι. Η απομακρυσμένη πρόσβαση στις Βάσεις Δεδομένων WebofScience και Scopusείναι δυνατή μέσω του αναγνωριστικού Shibboleth. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί εγγραφή των προσωπικών στοιχείων και του ιδρυματικού λογαριασμού σας (emailaua.gr). Επίσης, σε άλλες εφαρμογές ή ηλεκτρονικά περιοδικά παρέχεται πρόσβαση από την υπηρεσία ασφαλούς πρόσβασης μέσω εικονικού δικτύου (VPN), που παρέχεται από Τμήμα Δικτύων-Διαδικτύου του ΓΠΑ.
 

Ποια επιστημονικά περιοδικά διαθέτει η βιβλιοθήκη;

Η βιβλιοθήκη διαθέτει έντυπα (έως το 2002) και ηλεκτρονικά περιοδικά (έως σήμερα), τα οποία θα εντοπίσετε στον αλφαβητικό κατάλογο κατά τίτλο περιοδικού. Για να εντοπίσετε επιστημονικά άρθρα, προτείνουμε να κατευθύνετε την έρευνά σας στις βάσεις δεδομένων. Τα έντυπα περιοδικά βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης, ταξιθετημένα σε απόλυτη αλφαβητική σειρά κατά τίτλο.

Υπάρχει συλλογή μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών του Γ.Π.Α.;

Ναι. Στο Ιδρυματικό αποθετήριο “DSpace είναι καταχωρημένες οι Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες και οι Διδακτορικές Διατριβές που εκπονήθηκαν στο Πανεπιστήμιο, είτε σε επίπεδο απλής εγγραφής (έως το 2009), είτε σε ηλεκτρονική μορφή πλήρους κειμένου.

Με μια ερώτηση… με μια ματιά…

Από ποιες συλλογές και από ποια σημεία της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, μπορώ να αναζητήσω το οποιοδήποτε υλικό για την έρευνά μου;

Άρθρα                                         Βάσεις δεδομένων

Βιβλία                                           Κατάλογος Βιβλιοθήκης         

Μεταπτυχιακές & Διδακτορικές Διατριβές                 Αποθετήριο DSpace


Πώς μπορώ να αναζητήσω και να εντοπίσω το υλικό που με ενδιαφέρει από τη συλλογή της βιβλιοθήκης;
 
Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης είναι ελεύθερα προσβάσιμος στο ευρύ κοινό. Επισκεφτείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης και κάντε αναζήτηση με λέξεις κλειδιά από τον τίτλο ή/και το επώνυμο του συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες  για τον τρόπο αναζήτησης και τον εντοπισμό του υλικού στα ράφια, θα βρείτε στον παρακάτω Οδηγό.
 
 
Το βιβλίο που ψάχνω, δεν υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του Γ.Π.Α. Μπορώ να μάθω ποια άλλη Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα το έχει στη συλλογή της και πώς μπορώ να το δανειστώ;
 
Ναι.  Στον Ενιαίο  Κατάλογο Συνεργατικού  Δικτύου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών -ελεύθερα προσβάσιμος στο ευρύ κοινό- μπορείτε να αναζητήσετε τεκμήρια σε περισσότερους από έναν καταλόγους βιβλιοθηκών ταυτόχρονα. Αν είστε μέλος οποιασδήποτε Πανεπιστημιακής κοινότητας, μπορείτε να το δανειστείτε μέσω της υπηρεσίας Διαδανεισμού.
 
Το περιοδικό/άρθρο που με ενδιαφέρει δεν υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του Γ.Π.Α. Μπορώ να μάθω ποια άλλη Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα μπορεί να το έχει στη συλλογή της ;
 
Ναι. Από τον Εθνικό Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών -ελεύθερα προσβάσιμος στο ευρύ κοινό- του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης/ΕΚΤ μπορείτε να εντοπίσετε το περιοδικό. Αν είστε μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας ΓΠΑ, μπορείτε να παραγγείλετε το άρθρο που σας ενδιαφέρει μέσω της υπηρεσίας  “Παραγγελίες άρθρων”.
 
Μπορώ να έχω πρόσβαση στη συλλογή των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών που εκπονήθηκαν στο Γ.Π.Α.;
 
Ναι. Από το Ιδρυματικό αποθετήριο ΓΠΑ “DSpace -ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό- μπορείτε να αναζητήσετε τις Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες και Διδακτορικές Διατριβές που εκπονήθηκαν στο Πανεπιστήμιο. Από το 2010 έως σήμερα, έχει ενσωματωθεί στο αποθετήριο και το πλήρες κείμενο των εργασιών. Οι παλαιότερες έντυπες εκδόσεις βρίσκονται ταξιθετημένες -αλφαβητικά κατά συγγραφέα- στα ράφια της βιβλιοθήκης και δεν δανείζονται.
 
Πώς μπορώ να εντοπίσω τη μεταπτυχιακή εργασία μου, που είχα καταθέσει στη βιβλιοθήκη ΓΠΑ το 1999;
 
Από το Ιδρυματικό αποθετήριο ΓΠΑ “DSpaceμπορείτε να αναζητήσετε τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία σας με το επώνυμό σας (επώνυμο συγγραφέα) και να την εντοπίσετε στο ράφι. Μετά το 2010 οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή πλήρους κειμένου και δεν διατηρείται το έντυπο αρχείο τους.
 
Ψάχνω πληροφορίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και δεν καταφέρνω να εντοπίσω αυτό που με ενδιαφέρει. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
 
Στο γραφείο δανεισμού, μπορείτε να υποβάλετε όλα τα ερωτήματά σας. Επιπλέον, λειτουργεί η υπηρεσία Πληροφόρησης και Κατεύθυνσης Χρηστών (Online Reference Desk) η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει τον χρήστη στον εντοπισμό υλικού, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του στη Βιβλιοθήκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 5294275

Δανεισμός

Δεν έχω κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης. Μπορώ να δανειστώ βιβλία;

Όχι, δεν μπορείτε να δανειστείτε βιβλία ή οποιοδήποτε άλλο υλικό από τη Βιβλιοθήκη. Μπορείτε μόνο να μελετήσετε και να φωτοτυπήσετε μέρος αυτών.


Δανείζονται όλοι οι τύποι υλικού της Βιβλιοθήκης;

Όχι. Από το υλικό της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης δε δανείζεται το πληροφορικό υλικό, τα περιοδικά, οι διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές μελέτες, οι στατιστικές μελέτες, τα τεκμήρια σε κατάσταση κράτησης (reserved) και το υλικό αρχειακής και ιστορικής σημασίας που βρίσκεται στις βιτρίνες της βιβλιοθήκης.


Πόσα βιβλία έχω δικαίωμα να δανειστώ και για πόσο διάστημα; Το υπόλοιπο υλικό της για πόσο διάστημα δανείζεται;

Η περίοδος δανεισμού ανάλογα με την κατηγορία του χρήστη και το είδος του υλικού διαμορφώνεται ως εξής:

Κατηγορία χρηστών

Τύπος υλικού

Αριθμός τεκμηρίων

Περίοδος δανεισμού

Προπτυχιακοί φοιτητές

Βιβλία

έως 5

10 ημέρες

ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Υποψήφιοι Διδάκτορες,  Μεταπτυχιακοί,
Διοικητικό προσωπικό

Βιβλία

έως 10

20 ημέρες

Επισκέπτες, Συνεργάτες

Βιβλία έως 3 10 ημέρες

Όλοι οι χρήστες

Οπτικοακουστικό υλικό, Χάρτες

έως 2

3 ημέρες


Χρειάζομαι τα βιβλία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορώ να ανανεώσω το αρχικό διάστημα δανεισμού;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ζητηθεί τα βιβλία από άλλον χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα επιστρέψετε. Η ανανέωση πραγματοποιείται από τον χρήστη μέσα από τον λογαριασμό του, πριν την ημερομηνία λήξης του διαστήματος δανεισμού.
 

 

Το βιβλίο που με ενδιαφέρει φαίνεται να είναι ήδη δανεισμένο (κατάσταση τεκμηρίου:  DUE - ημερομηνία επιστροφής). Μπορώ να κάνω κράτηση;
 
Ναι, ως μέλος της βιβλιοθήκης μπορείτε να κάνετε κράτηση βιβλίου μέσα από τον λογαριασμό σας.

Οδηγός διαχείρισης λογαριασμού χρήστη


Τι ισχύει για την εκπρόθεσμη επιστροφή τεκμηρίου;

Εάν επιστρέψετε ένα τεκμήριο εκπρόθεσμα επιβαρύνεστε με πρόστιμο. Το αντίτιμο το οποίο καλείστε να πληρώσετε είναι:

Κατηγορία χρηστών

Πρόστιμο

Προπτυχιακοί φοιτητές, Επισκέπτες, Συνεργάτες

0,40 € / ημέρα

ανά τεκμήριο

ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ,  Υπψήφιοι Διδάκτορες,  Μεταπτυχιακοί, Διοικητικό προσωπικό

0,70 € / ημέρα

ανά τεκμήριο

Ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που χάσω το υλικό που έχω δανειστεί;

Στην περίπτωση που χάσατε το υλικό που δανειστήκατε ή το επιστρέψετε σε κακή κατάσταση, οφείλετε να το αντικαταστήσετε μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν δεν υπάρχει στο εμπόριο, οφείλετε να καταβάλετε το αντίτιμο της αξίας του κατά προσέγγιση.
 
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω σε περίπτωση που αλλάξω ακαδημαϊκή ταυτότητα;
 
Στην περίπτωση που αλλάξατε ακαδημαϊκή ταυτότητα, οφείλετε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Δανεισμού για να δηλώσετε το νέο δωδεκαψήφιο αριθμό της.
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 5294275

Διαδανεισμός βιβλίων & παραγγελίες άρθρων από βιβλιοθήκες άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Σε περίπτωση που η Βιβλιοθήκη δεν έχει το βιβλίο που με ενδιαφέρει, μπορώ να το δανειστώ από άλλη βιβλιοθήκη, εφόσον το εντόπισα στον κατάλογό της;

Ναι, αν είστε μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ΓΠΑ, μπορείτε να το δανειστείτε από άλλες βιβλιοθήκες του εσωτερικού. Η παραλαβή και επιστροφή -όταν πρόκειται  για τεκμήρια από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα εκτός Αθηνών- εκτελείται μέσω courrier και το κόστος επιβαρύνει τον χρήστη. Όταν πρόκειται για τεκμήρια από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα εντός Αθηνών, η παραλαβή και επιστροφή των τεκμηρίων μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως (με επίδειξη ταυτότητας), για την αποφυγή χρέωσης.

Αίτηση  για διαδανεισμό βιβλίου (συμπλήρωση και αποστολή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Σε περίπτωση που η Βιβλιοθήκη δε διαθέτει το άρθρο που με ενδιαφέρει, μπορώ να το παραγγείλω από κάπου αλλού;

Ναι, η Βιβλιοθήκη παρέχει μόνο στα μέλη της, τη δυνατότητα παραγγελίας άρθρων περιοδικών από άλλες βιβλιοθήκες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
 
Αίτηση για παραγγελία άρθρου (συμπλήρωση και αποστολή στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).
 
Οι παραγγελίες άρθρων από άλλες βιβλιοθήκες είναι δωρεάν;

Όχι δεν είναι δωρεάν. Το κόστος ποικίλει αναλόγως του αριθμού των σελίδων. Για παραγγελίες άρθρων από το εξωτερικό, το κόστος διαμορφώνεται από 9-15 ευρώ. Για παραγγελίες άρθρων και περιοδικών από τις βιβλιοθήκες του εσωτερικού το κόστος διαμορφώνεται ως εξής:
 
 

Μέσο αποστολής

Αριθμός σελίδων

Κόστος

  Ηλ. Ταχυδρομείο

  (E-mail)

 1-20

 21-50

 51-100

 101-150

 151-200

 200 και άνω

 2 €

 3 €

 5 €

 8 €

 10 €

 15 €

Πόσο διάστημα μεσολαβεί συνήθως από την ημερομηνία παραγγελίας έως την ημερομηνία παραλαβής ενός άρθρου;

Ο χρόνος εκτέλεσης της παραγγελίας ποικίλει ανάμεσα σε 1-5 εργάσιμες ημέρες  ανάλογα με το εάν εντοπιστεί εντός/εκτός Ελλάδος.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Email: ill@aua.gr
Τηλ.: 210-5294276

Παραγγελίες βιβλίων

Μπορώ να παραγγείλω ένα βιβλίο για τη συλλογή της βιβλιοθήκης;

 
Προτάσεις για παραγγελία και αγορά τεκμηρίων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, μπορούν να καταθέτουν τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος.
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 5294271

Προπτυχιακοί φοιτητές

Ποιες υποχρεώσεις έχω προς τη βιβλιοθήκη, πριν την ορκωμοσία μου;

H υποχρέωση που έχετε προς τη βιβλιοθήκη είναι να επιστρέψετε το υλικό που έχετε δανειστεί. Στη συνέχεια βεβαιώνεται από τη Βιβλιοθήκη προς το Τμήμα Μηχανοργάνωσης, ότι δεν έχετε κάποια εκκρεμότητα.
 
Οι πτυχιακές εργασίες διασταυρώνονται υποχρεωτικά από το λογισμικό ανίχνευσης κειμενικής ομοιότητας που διαθέτει το ΓΠΑ;
 
Ο έλεγχος αυτός δεν είναι υποχρεωτικός για τις πτυχιακές εργασίες. Αν επιθυμείτε εσείς ή ο καθηγητής σας, μπορείτε να προχωρήσετε στη διασταύρωση του κειμένου σας με επιτρεπτό όριο καθορισμένο μόνο από την επιβλέπουσα καθηγήτρια ή τον επιβλέποντα καθηγητή π.χ. ≤30%. Η διαδικασία αυτή γίνεται πριν την παρουσίαση και βαθμολόγηση της εργασίας.
 
Οι πτυχιακές εργασίες υποβάλλονται στο αποθετήριο DSpace;
 
Όχι, στο αποθετήριο υποβάλλονται μόνο οι Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες και οι Διδακτορικές Διατριβές.
 
Μεταπτυχιακοί φοιτητές & Υποψήφιοι Διδάκτορες
 
Ποιες υποχρεώσεις έχω προς τη βιβλιοθήκη πριν την ορκωμοσία μου;
 
Οι υποχρεώσεις που έχετε προς τη βιβλιοθήκη είναι:
 
Α. Να επιστρέψετε αρχικά το υλικό που έχετε δανειστεί.
Β. Να συμπληρώσετε την αίτηση «Έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής υλικού» και να την αποστείλετε στο Γραφείο Δανεισμού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Γ. Να υποβάλλετε ηλεκτρονικά τη μεταπτυχιακή ή διδακτορική διατριβή σας στο Ιδρυματικό Αποθετήριο DSpace και βάσει των προδιαγραφών σύνταξης, για να λάβετε την αντίστοιχη βεβαίωση.
 
Οι βεβαιώσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις γραμματείες σας, με κοινοποίηση σε εσάς.
 
Είναι υποχρεωτική η υποβολή της μεταπτυχιακής εργασίας μου στο DSpace;
 
Ναι, από το 2010 και μετά -στο πλαίσιο της Ανοιχτής Πρόσβασης- υποβάλλονται υποχρεωτικά οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές στο αποθετήριο του Ιδρύματος.
 
Για να υποβάλλω τη μεταπτυχιακή εργασία ή διδακτορική διατριβή μου στο Dspace, πρέπει υποχρεωτικά να έχει διασταυρωθεί -πριν την παρουσίαση και βαθμολόγηση- από λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής;
 
Ναι, από το 2020 και μετά, οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές πρέπει να διασταυρώνονται υποχρεωτικά από το «λογισμικό ανίχνευσης κειμενικής ομοιότητας», που διαθέτει το Ίδρυμα. Και για τα δύο επίπεδα σπουδών, είναι αποδεκτό το όριο ≤25%.

 

Πρόκειται να αναστείλω τη φοίτησή μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχω κάποια υποχρέωση προς τη βιβλιοθήκη;
 
Οι υποχρεώσεις που έχετε προς τη βιβλιοθήκη είναι:
 
Α. Να επιστρέψετε αρχικά το υλικό που έχετε δανειστεί.
Β. Να συμπληρώσετε την αίτηση «Έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής υλικού» και να την αποστείλετε στο Γραφείο Δανεισμού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
Στη συνέχεια βεβαιώνεται από τη Βιβλιοθήκη προς τη γραμματεία σας με κοινοποίηση σε εσάς, ότι δεν υπάρχει εκκρεμότητα με τη Βιβλιοθήκη.
 
Επιθυμώ να διαγραφώ από το ΓΠΑ, καθώς πέρασα σε άλλο Πανεπιστήμιο. Έχω κάποια υποχρέωση προς τη βιβλιοθήκη;
 
Οι υποχρεώσεις που έχετε προς τη βιβλιοθήκη είναι:
 
Α. Να επιστρέψετε αρχικά το υλικό που έχετε δανειστεί.
Β. Να συμπληρώσετε την αίτηση «Έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής υλικού» και να την αποστείλετε στο Γραφείο Δανεισμού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
Στη συνέχεια βεβαιώνεται από τη Βιβλιοθήκη προς τη γραμματεία σας με κοινοποίηση σε εσάς, ότι δεν υπάρχει εκκρεμότητα με τη Βιβλιοθήκη.

Χρήση φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων

Στον χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχουν δύο φωτοαντιγραφικά μηχανήματα διαθέσιμα για το κοινό, που λειτουργούν με καρτοδέκτη.  Στο Γραφείο Δανεισμού πωλούνται κάρτες των 25 σελίδων (2.50 ευρώ) και 50 σελίδων (4 ευρώ).
Την ευθύνη για την τήρηση του Νόμου 2121/1993 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν οι χρήστες.
 
Δυνατότητα Εκτύπωσης
 
Στον χώρο των φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής διαθέσιμος για ασπρόμαυρη εκτύπωση με χρήση usbstick. Απαιτείται η αγορά κάρτας φωτοαντιγράφων από το γραφείο δανεισμού.
 
Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
 
Στον χώρο της βιβλιοθήκης και στο αναγνωστήριο υπάρχουν εγκατεστημένοι υπολογιστές από τους οποίους παρέχεται πρόσβαση στο υλικό και τις υπηρεσίες της. Οι υπολογιστές προορίζονται αυστηρά για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
 
Πρόσβαση στο διαδίκτυο
 
Σε όλους τους χώρους, υπάρχει διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο. Οι σταθμοί εργασίας της βιβλιοθήκης είναι επίσης συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο.